fbpx

Ayurveda, libido en seks

In Ayurveda is seksuele activiteit niet zomaar iets. Het is per type afhankelijk hoe vaak seks voor jou een goed idee is en wat de huidige staat van jouw lichaam is. Een groot onderdeel daarvan is natuurlijk je libido. Want als je geen zin hebt in seksuele activiteiten, dan is het ook lastig om te beginnen.

Voor Kapha’s is seks op regelmatige basis goed.
Voor Pitta’s is seks gemiddeld goed. Ze moeten niet teveel hun lichaam uitputten. 
Voor Vata’s is seks alleen af en toe geschikt, omdat ze de minste reserves hebben. 


Hoeveel dat dan precies is, ligt echt aan jouw conditie. Een Kapha in een goede conditie kan bijna wel iedere dag seks hebben. 

Het seizoen is daarbij ook nog belangrijk. We willen in de seizoenen waarbij we veel kracht verliezen (in de late lente en zomer, begin van de herfst) niet teveel ons lichaam uitputten, en dus niet te vaak seks hebben. 

Over het algemeen gezegd: als je conditie goed is, je Vata niet te hoog is en je geen ondergewicht hebt, is 1 x per 3 dagen seks echt prima. Voor sommige types dus vaker, voor sommige minder vaak. 

Wat is libido


De kwaliteit van je libido, is terug te leiden naar gezondheid. Want als jij weinig Ojas hebt (essence of vitality) is er ook weinig kracht, levenskracht en dus ook creatie kracht. De hoeveelheid Ojas zegt iets over de sterkte van je immuunsysteem en zin in het leven. Is je lichaam aan het overleven? Het laatste waar het dan aan denkt is seks hebben, voortplanten. Als jouw lichaam tekorten heeft, is je Ojas ook verminderd. 


Hoe bereiken we een sterk libido en dus, hoe krijgen we meer Ojas in ons lichaam? Dat heeft weer te maken met jouw balans. 

In Ayurveda word je Ojas pas gevormd als alle 7 Dhatus (lichaamsweefsels) in goede kwaliteit worden gevormd. Als er in 1 van de 7 weefsels een verstoring is, of minder van kwaliteit is, zal dit altijd invloed hebben op jouw Ojas en dus immuunsysteem, en in navolging daarvan dus ook je libido (en vruchtbaarheid). Niet zo gek dus dat een groot deel van onze maatschappij last heeft van deze problemen. 

Het is normaal dat je libido veranderd als je ouder wordt. De verhouding van hormonen veranderd. Ons lichaam heeft het eigenlijk zo bedoeld dat we op jonge leeftijd ons voortplanten. Want dan ben je vitaal, gezond en is je lichaam goed in het zelf herstellend vermogen.
Maar, wat is nou de oplossing voor een laag libido? Die is soms niet zo eenvoudig te beantwoorden. Natuurlijk kunnen we speciale afrodisie voeding gebruiken om het libido te versterken, maar vaak is dat alleen niet voldoende. Bij de één is er een reiniging nodig. Bij de ander gaat het juist om aansterken. 

Tips: 

 • Beweging zorgt voor meer circulatie, en dat is wat we nodig hebben! Verschillende yoga poses en juist in een yoga flow kunnen daarbij ondersteunen: cat-cow flow, pigeon pose, eagle pose, downward dog, wide angle forward bend, happy baby pose
 • Libido gaat ergens over voelen. Wat gebeurt er in je lichaam. Zit je hoofd ergens in de weg? Blokkeer je iets met je mind? Zijn er trauma’s? Ben je tevreden met je lichaam? Allemaal vragen die te maken kunnen hebben bij een verminderd libido. Daarmee aan de slag, met behulp van een relatietherapeut, coach of tantra practitioner. Tantra hoeft niets met seks te maken hebben, maar laat jouw energie weer door je lichaam stromen, ook richting je geslachtsorganen. 

Libido verhogende voeding en kruiden 

 • Knoflook: niet een middeltje waar je meteen aan denkt om op te kauwen voordat je een romantisch avondje hebt gepland. Het werkt stimulerend voor je bloedsomloop 
 • Nootmuskaat. Geschikt voor premature ejaculatie en ontspant je zenuwstelsel 
 • Saffraan: van oudsher een kruid dat geschikt is voor Ojas en je libido. Helemaal als je het kookt in melk 
 • Pistache/Amandel nootjes: doordat sommige nootjes, zoals walnoten, amandelen en pistache, L-arginine bevatten en vitamine E, draagt het bij aan de circulatie en de gezondheid van je hart. Geen instant succes, maar wel op de langere termijn. Deze noten zijn het meest Sattvisch en verhogen Ojas.
 • Dadels: Naast dat ze lekker zoet zijn, en romantiek ook bestaat uit zoetsappigheid, zijn dadels de perfecte snoepjes. Mix ze in een shake met amandelen, melk en saffraan en je hebt een perfect libido verhogend drankje. Let wel op je spijsverteringsvuur, want dit zijn wel zwaar te verteren voedingsmiddelen
 • Ghee en massage olie: zoals eerder genoemd is de fluidity /vochtigheid in ons lichaam belangrijk. De juicyness en zachtheid. Door voldoende olie te gebruiken in onze voeding en op de huid, zorgen we voor een goede smering en hormoonbalans. In Ayurveda wordt vaak ghee gebruikt. Daarnaast worden (zelf) massages aangeraden..
 • Koemelk: Van goede kwaliteit wordt melk gezien als medicijn. Helemaal goed voor de mannelijke zaadproductie. 

Let op: gebruik Ayurvedische/medicinale kruiden alleen in overleg met een practitioner of arts

 • Ashwagandha is letterlijk het paardenmiddel in bed. Het betekent letterlijk ‘smells like a horse’ en daarbij wordt het sperma van een paard bedoeld. Het is een kruid dat ons kracht geeft. Controleer altijd eerst bij een Ayurveda therapeut of het nemen van Ashwagandha voor jou geschikt is. Het geeft soms problemen met de schildklier 
 • Cannabis. In de klassieke teksten wordt Cannabis gebruikt om de bloed toevoer naar je geslachtsdelen te verhogen. Het werd dan niet gerookt maar gewoon gebruikt als kruid, en dus oraal ingenomen. Tegenwoordig zouden we varianten hiervan kunnen gebruiken. Er zijn zelfs producten speciaal gemaakt van Cannabis / CBD om je seksuele energie op te wekken 
 • Gokshura: dit kruid is van oudsher een middel dat wordt gebruikt om je libido te verhogen. Het is goed voor mannen en vrouwen en helpt specifiek voor de werking van je geslachtsorganen

Het is dus goed om na te gaan waar er bij jouw lichaam een eventuele verstoring zit. Heb je een verminderde kracht? Dan is het werken aan je Ojas een belangrijk onderdeel. Zitten er blokkades in de weg? Ga dan eens kijken naar een reiniging of begeleiding. 

Wil jij meer informatie over jouw persoonlijke situatie en een behandelplan voor een betere gezondheid? Boek een gratis kennismakingsgesprek via www.alafleur.nl

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties