fbpx

Ayurveda speculaas en pepernoten

Specerijen waren vroeger en dan vooral in de 17e eeuw, zoals we allemaal wel eens hebben gehoord, peperduur. Niet te betalen. Het was een gekke tijd, kolonisatie. Die specerijen moesten ergens vandaan komen, en ik vraag me af of dat allemaal wel eerlijk en liefelijk is gegaan. Gelukkig voor ons zijn specerijen iets beter te betalen, en kunnen we zoveel speculaaskruiden door onze koekjes gooien als we willen. 

Zoals vroeger ook al het geval was, heeft iedere bakker weer zijn eigen variatie van de specerijen. En hoe leuk is het om je eigen favoriete specerijenmix te maken? Afgelopen weekend deed ik het samen met een groep studenten van de Ayurveda opleiding. We gingen de specerijen proeven, experimenteerde met verhoudingen en het element vuur en vet om de specerijen nog meer smaak en diepgang te geven. 

Ieder specerij heeft zo zijn eigen medicinale werking. Zo staat bijvoorbeeld kruidnagel bekend om zijn werking in de mond, asafoetida tegen opgeblazen buik, en komijnzaad en venkelzaad die helpen het eten beter op te nemen. Specerijen zijn verwarmend of zelfs verhittend en geven een ontzettend warme geur en indirect ook warm gevoel in je huis. 

Van oorsprong is het bakken van koek bedoeld als offer voor de goden. Dit deden de heidenen om de goden gunstig te stemmen voor een goede oogst. Later werd dit ook door de Katholieken gedaan, maar dan met heilige figuren. Een geliefde bisschop, bisschop van Myra, werd uitgebeeld op de koeken, omdat hij de armen hielp. Bij ons bekend als Sint Nicolaas. 

Maar wat hebben de speculaas specerijen nu te maken met dit feest? Het woord speculaas komt van het woord speculeren, wat vroeger letterlijk betekende: het mengen van specerijen door het deeg. 
Daarnaast is er een tweede mogelijkheid: in de 17e eeuw bakten de bakkers zogenoemde claes koekjes. In deze koekjes had iedere bakker een eigen geheim recept van verschillende specerijen bij elkaar. Specerij van Claes = speculaas. 

Maar, feit blijft dat de speculaas specerijen juist in deze tijd zoveel werden (en worden) gebruikt, omdat ze zo heerlijk verwarmend zijn. Ze hebben een enorme medicinale kracht. 

Experimenteer eens met je eigen specerijenmix, of bestel de specerijen mix uit mijn webshop

Mijn variatie van speculaaskruiden: 
-	Kaneel 3 tl 
-	Anijszaad 1 tl 
-	Korianderzaad ½ tl 
-	Piment ¾ tl 
-	Kruidnagel ¾ tl 
-	Kardemom ¼ tl 
-	Gember ½ tl 

Je kunt met je speculaaskruiden zelf pepernoten bakken. Hoe leuk is het om je eigen pepernoten te maken met je eigen specerijenmix? Je kunt deze mix natuurlijk ook gebruiken om je pumpkin pie mee te maken. 

Ayurvedische Pepernoten recept 

100 gr speltmeel
25 gr volkoren rijstmeel  (of gebruik een mengsel van 60/40 rijstmeel en amandelmeel voor glutenvrij
65 gr boter of ghee 
4 el amandelmelk 
1,5 tl specerijen mix 
55 gr pure suiker (muscovado, oerzoet, jaggary) 
½ tl wijnsteen bakpoeder 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Meng de droge ingrediënten samen: meel, specerijen, suiker, bakpoeder
3. Voeg de boter en melk toe en kneed goed 
4. Maak kleine ronde balletjes en leg deze op een bakplaat 
5. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar, ze moeten daarna nog even afkoelen en hard worden 

Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties