fbpx

Geneeskrachtige tuinkruiden

Tijm

De Thymus Vulgaris is een bijzonder plantje, het is sterk anti bacterieel en kan o.a. worden ingezet bij ontstekingen, (menstruatie) krampen, astma en een verkoudheid. Maak voor een medische werking een hele sterke thee van verse tijm (10 gram op 1,5 liter water) maar daarnaast is tijm thee ook gewoon lekker. Vooral met een klein beetje honing (wel even af laten koelen voordat de honing erbij gaat!)

Tijm helpt bij de vertering van vettige gerechten. Het is daarom perfect in een stoofpotje met vlees of pasta gerechten.

Niet teveel gebruiken tijdens zwangerschap/borstvoeding en het kan Pitta verhogen.

 

Salie

Ook salie gaat goed samen met vlees en wordt in Italie ook veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het bekende gerecht ‘Saltimbocca’. De Salvia Officinalis of in Ayurveda Shati genoemd, heeft de smaken scherp, bitter en wrang. Het werkt slijmoplossend en helpt bij het verteren van vetten en daardoor ook de gal aanmaak. Kan worden gebruikt bij overmatig slijm zoals verkoudheid en voorhoofdsholte ontsteking.

Niet gebruiken tijdens zwangerschap/borstvoeding en het kan Pitta verhogen.

 

Koriander

Niet iedereen vind dit een lekker kruid, maar gelukkig smaken de zaadjes heel anders. De blaadjes en zaadjes hebben dezelfde medicinale werking, ze zitten o.a. vol anti-oxidanten en ijzer! Het versterkt de nieren, waardoor het goed werkt bij vochtophopingen. Koriander heeft een verkoelende werking en is daarom een perfect kruid voor Pitta en om in de zomer te gebruiken. Het wordt vaak over kruidige gerechten gestrooid of een chutney van gemaakt.

 

Munt

Er kan heel veel geschreven worden over munt. Bijvoorbeeld deze mythe:

“Pluto, the god of the underworld, fell in love with a lovely nymph: Mentha. Pluto’s wife Persephone became extremely jealous and tried to destroy Mentha by pounding her into the earth. It’s said that the god Pluto, elevated the spirit of Mentha by bestowing upon her tremendous fragrant and restorative healing powers to sooth and mend. Mint does refresh the spirit and clears the mind. It has a very grounding effect”

Iedereen heeft vroeger vast wel eens menthol gebruikt als er een verkoudheid heerste. De geur werd van oudsher ook gebruikt om hoofdpijn te bestrijden. Het is verkoelend en rustgevend voor de darmen en heeft een ontzettend frisse smaak.

 

Oregano

Ook oregano mag niet missen in dit lijstje. Dit kruid wordt veel gebruikt in de Westerse keuken maar het is waarschijnlijk bij weinig bekend wat voor bijzondere werkzame stoffen er in dit plantje zitten. Onlangs zijn er onderzoeken gedaan waaruit bleek dat een sterke dosering oregano beter werkte dan het voorgeschreven medicijn!
Door de anti-oxidanten en anti-septische werking en gaat het schadelijke bacterien en vrije radicalen te lijf. Het bezit ijzer, magnesium, omega 3 en helpt bij de spijsvertering. Een echt medicijn!

 

Staat jouw kruid er niet tussen maar wil je weten wat je er mee kunt of wat de werking is? Ik vertel het je graag persoonlijk!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties