fbpx

Ghee – VET goed VET

Ghee of geklaarde boter? Ghee wordt gemaakt van roomboter waar de melkbestanddelen en vocht uit is gehaald.

Waarom is dit GoudGeleGoedje nou zo goed voor je? Ik leg het je uit, en ook hoe je het maakt, want dat is helemaal niet moeilijk.

5000 jaar geleden gebruikten ze het al. Het staat beschreven in de Veda’s. En topchefs bakken hier graag mee. Maar waarom? Ik geef hier 10 redenen, maar er zijn er nog wel meer te bedenken!

 1. Het versterkt het imuunsysteem

  doordat de enzymfuncties in het spijsverteringsstelsel wordt verbeterd, heeft het een positief effect op onze darmflora. Doordat ons eten beter wordt verteerd, versterkt ons immuunsysteem.

 2. Tot 250 °C

  je kan er zelfs mee frituren. Normale boter verbrand bij hoge temperaturen, en deze verbrande stukjes melkeiwit zijn niet goed voor onze gezondheid. Er komen dan namelijk vrije radicalen vrij

 3. Het is geschikt voor mensen met een lactose/melk-eiwit allergie of intolerantie

  Doordat de melkbestanddelen zijn verwijderd, is het puur vet wat er over blijft. Goed vet,

 4. In de EHBO kit

  je kan het op je huid smeren bij brandwonden. Als je last hebt van een koortslip smeer ik zelf ghee gemengd met een beetje kurkuma er op. Natuurlijk en werkt erg snel.

 5. Verzadigd vet?

  Jaaaa!! Please, geloof het voedingscentrum niet met hun plantaardige vetten zoals margarine. Verzadigde vetten hebben we juist nodig om de vitamines en mineralen die we binnen krijgen te vervoeren naar de juiste plekjes in ons lichaam. Ghee is zo subtiel dat het de diepe weefsels bereikt en de bruikbare stofjes meeneemt.

 6. Goed voor de brains

  Je hersenen hebben vet nodig. Ghee ondersteunt de hersenfuncties zoals leren en geheugen. Ook voor zwangere vrouwen is ghee onmisbaar voor de groei van de foetus.

 7. Versterkt de nieren

  het helpt afvalstoffen uit het bloed te verwijderen en de vocht- en zoutopname in balans te houden.

 8. Makkelijker te verteren

  Transvetten zoals margarine zit tegenwoordig in veel fabrieksvoedsel. Echter, deze gemaakte vetten zijn door ons lichaam niet te verteren en zijn zo schadelijk omdat ze in ons lichaam blijven rondzwerven. Juist voor mensen met cholesterol problemen zijn deze vetten nog schadelijker. Het is niet schadelijk om natuurlijke vetten binnen te krijgen. Sterker nog, we hebben die vetten hard nodig!

 9. Goed voor de zaadjes

  Niet alleen als je zwanger bent, maar ook wanneer je zwanger wilt worden is ghee zeer geschikt. Het toevoegen van ghee aan je dieet verhoogt de kwaliteit van de spermacellen en eicellen.

 10. Het verbeterd je zintuigen

  Ghee verbeterd uiteindelijk je zicht, maar bijvoorbeeld ook je stem!

Hoe maak je het?

Benodigdheden:

 • Pannetje
 • 2 pakjes biologische roomboter (of meer)
 • Zeef met kaasdoek
 • Schuimspaan of lepel
 • Potjes om de ghee in te doen

Bereiding:

Zet een pannetje met de boter op een laag vuurtje. Laat de boter smelten, witte stukjes komen boven drijven. Dit zijn de eiwitten. Schep de eiwitten er af. Laat de boter ongeveer 15 minuten pruttelen, maar het mag absoluut niet verbranden.

Zodra de goudgele vloeistof is gescheiden van de witte vlokjes, kan je de ghee door een kaasdoek gieten. Als het goed is, zijn alle eiwitten naar de bodem gezakt. Laat de ghee langzaam door de doek druppen en knijp niet in de doek, dan komen de eiwitten er namelijk alsnog door de doek, of giet alleen de ghee uit het pannetje door de doek en gooi de eiwitten weg.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties