fbpx

In balans tijdens het reizen

Vata dosha kan je eigenlijk de manager van ons lichaam. Het regelt alle beweging zoals spieren, hartslag, ademhaling, maar ook het stromen van onze gedachtes en emoties. Deze dosha raakt snel uit balans, vooral tijdens het reizen, vanwege de beweeglijke eigenschappen van reizen.

Met een lange vliegreis in het vooruitzicht, probeer ik me zo goed mogelijk voor te bereiden op het in balans houden van mijn lichaam. Helemaal aangezien ik op het moment zwanger ben! Maar hoe?

Wat gebeurd er tijdens het reizen?

Doordat je tijdens een lange reisdag of reisdagen een ander ritme hebt en misschien door tijdzones vliegt, ontregelt je biologische klok al aardig. Maar niet alleen dat, ook doordat je reist met een vervoersmiddel met hoge snelheid, verhoog je de elementen lucht en ether in je lichaam, oftewel de Vata dosha. Hierdoor kan je lichaam minder ‘geaard’ zijn en door het reizen vervelende bijwerkingen ondervinden zoals onregelmatige spijsvertering, verstoppingen en bijvoorbeeld moeite met slapen.

Maar hoe voorkom je dat nou?

  • Het is dus de moeite waard om aandacht te geven aan Vata dosha. Dit kan ten eerste door de ochtend van het reizen jezelf te masseren met warme olie, bijvoorbeeld sesamolie
  • Lavendel kan je zenuwstelsel kalmeren. Neem een beetje lavendelolie mee en doe een paar druppeltjes op een doekje of op je slaapkussen als je nerveus bent, niet goed kunt slapen, last hebt van misselijkheid
  • Met airconditioning en vooral in een vliegtuig is de lucht erg droog. Lange reizen kan je behoorlijk uitdrogen. Begin de dag voor het reizen al met het drinken van warm water of kruidenthee. Tijdens het reizen veel drinken en probeer koffie, zwarte thee en alcohol te vermijden, dit zal je lichaam alleen maar extra uitdrogen. Alcohol zorgt er tevens voor dat er minder zuurstof in je lichaam wordt opgenomen.
  • Eet het liefst warme maaltijden en drink warme drankjes zoals kruidenthee

Niet alleen helpen deze tips tijdens het reizen, het zijn ook een paar tips om toe te passen tijdens de herfst die er nu weer aan zit te komen!

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties