fbpx

Je bent wat je verteert


Voeding bestaat uit energie, prana. En die energie stop je in je mond. Je kan je voorstellen dat gezonde voeding hogere energie heeft dan zeer bewerkt voedsel. Voeding dat vaak al kant en klaar verpakt zit in een papiertje, bevat weinig leven meer, of heeft een lage vibratie. En juist dat leven in de voeding hebben we in deze tijden van vervuiling zo nodig. In Ayurveda verdelen we deze energie in groepen: sattva, rajas en tamas. Dit zijn de drie gunas die we in ons hebben en 1 daarvan overheerst ons welzijn.
Sattva
Sattvisch staat voor zuiver en harmonie, in voeding zijn dat alle onbewerkte en eerlijk geteelde producten zoals granen, groenten en fruit. Wanneer deze energie in het lichaam overheerst is er tevredenheid.
Rajas
Rajastisch staat voor actief en stimulerend. Denk in voeding aan pepers, koffie, alcohol en alles wat stimulerend is voor lichaam en geest. Iets wat veel mensen tegenwoordig nodig hebben om de dag door te komen
Tamas
Tamastisch staat voor passief en zwaarte. In voeding is dat te vinden in vlees, uien, alle geraffineerde of sterk bewerkte producten

Het doel van een Ayurvedische maaltijd is om de balans in het lichaam te verbeteren en gebruik te maken van Sattvische producten. Dit brengt meer Prana in het lichaam. Het is dus belangrijk dat een maaltijd niet alleen maar uit Rajas en Tamas bestaat.

Maar… je wilt ook niet dat koken en eten een obsessie wordt. Je wilt geen stoornis creëren waarbij je alleen maar gezonde, biologische voeding van jezelf mag eten, orthorexia genaamd. Of de moed verliezen omdat je iedere keer wel iets anders hoort wat wel of niet gezond schijnt te zijn.

Eten moet lekker zijn. Het moet leuk zijn om in de keuken iets te maken waarna je jouw lekkere eten met al je zintuigen kunt ruiken, zien en natuurlijk kunt proeven.

Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken voor jezelf en eventueel je kinderen. Maar ook voor deze aarde. We gaan er langzaam naartoe dat dierlijke producten uitzondering worden. En als je weet hoe makkelijk en lekker een menu kan zijn dat bestaat uit voornamelijk plantaardig eten, dan snap je niet waarom we hier niet eerder aan zijn begonnen.
Een van de doelen van de huidige generatie is om een verandering aan te brengen. Ook in ons eetpatroon. En ik wil daar graag aan bijdragen.

Op dit moment ben ik bezig om een ruimte te creëren waar we kunnen proeven, testen, fouten maken, leren, mensen ontmoeten, nog een keer proeven en ga zo maar door. In deze ruimte wil ik graag mijn kennis over voeding en Ayurveda samenvoegen.

Dus, vind je het interessant welke kant ik op wil gaan, hou dan zeker mijn website/facebook/instagram in de gaten!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties