fbpx

Jyotish – astrologie

Je kent de horoscopen vast nog wel. Die stukjes die in de krant of in een magazine staan. Niet heel veelzeggend en ik denk dat dit er juist voor heeft gezorgd dat 99% sceptisch is over astrologie.

Maar je kan je misschien wel voorstellen dat deze zinnetjes niet heel veel te maken hebben met het uitwerken van je geboorte horoscoop. Ik probeer uit te leggen wat Vedische Astrologie is en wat het verschil is met de Westerse Astrologie. 

Beide vormen, Oosters en Westers, worden gebruikt om obstakels in het leven te ontdekken en op zoek te gaan naar een volwaardig leven. 

Verschil tussen Oost en West

Maar wat er anders is aan de Oosterse variant is dat het de Siderische zodiac gebruikt in plaats van de Westerse (Tropische) Zodiac. Het is wat ingewikkeld uit te leggen (als je geïnteresseerd bent in de volledige uitleg dan doe ik dat graag ) maar het komt er op neer dat de aarde per jaar een heel klein beetje verschuift waardoor de sterrenbeelden ook wat zijn verschoven. Dat heeft tot consequentie dat als de Westerse astrologie zegt dat op 21 maart de Zon in het sterrenbeeld Ram staat, in werkelijkheid de Zon nog maar net in het sterrenbeeld Vissen staat. 

Wat kan je er mee?

Om je horoscoop uit te rekenen heb je nodig: geboortedatum, precieze tijdstip, en geboorteplaats zodat je de ascendant weet: het sterrenbeeld dat aan de horizon stond op het moment van geboorte. Er wordt voornamelijk gekeken naar de ascendant, zon, maan, de noden van de maan Rahu & Ketu en de 5 planeten Jupiter, Venus, Mars, Saturnus en Mercurius. Door middel van berekeningen kan gekeken worden hoe je als persoon in elkaar zit, wat voor relaties je in je leven aantrekt en zelfs informatie over je gezondheid kan je eruit halen. 

Naast persoonlijke kenmerken wordt er ook veel waarde gehecht aan de maan, die de psychologische kenmerken laat zien, ook wordt er gekeken naar jouw karma dat is opgebouwd (ook uit vorige levens); je dharma: dit is je soul’s purpose, waarom je op deze aarde bent; en het combineert perfect met Ayurveda omdat je kan bekijken wat er in lichaam en geest afspeelt (wat voor type ben je, wat zijn je sterke punten, minder sterke punten, etc)

Ook deze wetenschap is een leer voor de rest van het leven. Ik zal nooit uitgeleerd zijn, maar zeker ben ik wel dat ik deze bijzondere kennis wil gaan gebruiken. Ik ben heel erg blij dat Miriam Alberts van Ayurdaay Nilayam mij ermee geïntroduceerd heeft!

Namasté

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties