fbpx

Masala Chai

Herfst is het Vata seizoen, en qua koken hou ik ontzettend van dit seizoen. Alle lekkere groentesoorten zijn aanwezig, inclusief de herfstige paddenstoelen, moeilijk te verteren kolen, niet voor iedereen favoriete spruitjes en zo kan ik nog wel even door gaan.

Hoe je de herfst Ayurvedisch overleefd is wel vaker benoemd (warm eten, olie massages, warm aankleden en meer naar binnen keren), maar waar ik persoonlijk ontzettend blij van wordt in dit jaargetijde is de verse chai die ik voor mijn gezin mag maken.

Ik zal hierbij uitleggen hoe ik mijn masala chai maak, vaak ergens op de middag, na het middagdutje van de jongste, het liefst met regen tikkend tegen de ramen en de houtkachel aan. Zo verander je deze natte dagen in lekker rustig aan doen en quality time voor jezelf. En iedereen in je omgeving zal je er blij mee maken, inclusief kids.

 

Ingredienten voor 2 grote koppen of 4 kleintjes

1,5 cup water

1,5 cup (haver) melk of andere favoriete melk

1 steranijs

1 kaneelstokje

3 kardemompeulen gekneusd

2 kruidnagels

2 cm gember in dunne plakjes

2 theelepels zwarte losse thee

1 eetlepel rietsuiker, kokosbloesemsuiker of andere zoetstof naar keuze (behalve honing, want honing mag je niet zo verhitten)

 

Deze ingrediënten lijst is naar smaak. Sommige vinden meer kaneel lekkerder, of meer gember. Probeer het vaak genoeg uit en je hoeft er niet meer zoveel over na te denken. Officieel zit er zwarte thee in, echter is het niet aan te raden om hier veel van te drinken. Je kan dit recept ook prima zonder zwarte thee maken! Dan is het nog steeds heerlijk. Of voeg er wat kurkuma aan toe, voor een golden milk variant

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties