Omega 3 & 6 en prostaglandines

Het klinkt vrij technisch allemaal, dit verhaal over omega 3, 6 en prostaglandines, maar als je weet hoe dit werkt in je lichaam kan het best wel waardevolle informatie zijn. We zijn namelijk al die jaren zo ‘bang’ geworden voor vet eten. Nog steeds zie ik de generatie van mijn ouders niet zo makkelijk de roomboter overal op smeren en liever het pakje margarine openen. Maar er is op dit moment wel zoveel onderzoek gedaan naar vet, dat ik met zekerheid durf te zeggen dat we niet meer bang hoeven te zijn voor dit smaakmakende goedje.

Indien je probeert af te vallen, kan je beter alle suikers uit je voedingsschema halen in plaats van de vetten. Vetten hebben we juist nodig om de juiste vitamines, mineralen en (hormoonachtige) stoffen naar de juiste plekken te brengen. 

Als je deze verhouding aan vet aanhoud zit je in principe goed:

33 %   verzadigde vetten (kokosolie, boter, vlees, kaas, dus ook koekjes etc)

33 %   enkelvoudige onverzadigde vetten (olijfolie, noten, avocado)

33%    meervoudige onverzadigde vetten (omega 3&6: vis, lijnzaad, zonnebloemolie)

Omega -3, Omega-6 en Prostaglandines. Je kan er een boek over schrijven en ik probeer het in een paar zinnetjes uit te leggen. 

We krijgen teveel omega-6 binnen in ons dagelijkse voedingspatroon en te weinig omega-3. Vroeger was de verhouding tussen omega 3 en 6 meer in balans, wat natuurlijk wenselijk is. Tegenwoordig zit er per deel omega 3, meer dan 10 x zoveel omega 6 in onze voeding en bij sommige mensen loopt dit op tot zelfs wel 20 x. Dit komt voornamelijk door alle bewerkte producten, inclusief alle bewerkte plantaardige oliën die we binnen krijgen. Een optimalere balans is 5:1, dus 5 op 1 respectievelijk omega 6 en 3. 

Een te hoog omega 6 gehalte kan zorgen voor ongewenste ontstekingsprocessen. Vetzuren zorgen er voor dat de juiste prostaglandines aangemaakt worden (type 1 door omega 3 en type 3 door omega 6). Prostaglandines zijn hormoonachtige stoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde hormoonbalans en het verlagen van ontstekingswaarden, pijn en koorts. Klachten die voorkomen bij verkeerde aanmaak van prostaglandines (type 2) zijn: 

  • Allergieën
  • Eczeem/psoriasis
  • Astma/bronchitis
  • Auto immuun problemen
  • Ontstekingen
  • Pijn, koorts, zwellingen

Omega 3, of in ieder geval een redelijke balans in omega 3 en 6 is dus belangrijk om de verhouding in prostaglandines te behouden. Omega 3 kennen we voornamelijk in de vorm van vis en visolie. Maar er bestaan ook plantaardige bronnen. Wist je namelijk dat vis omega-3 zelf haalt uit de algen die ze eten? We kunnen als mens dus net zo goed ook de algen eten in plaats van vis of visolie. Tegenwoordig zit vis best wel vol met schadelijke stoffen door de vervuiling van de zee. 

Plantaardige bronnen voor omega 3: 

  • Algenolie (vissen halen hun omega-3 ook van algen, dus waarom wij niet?)
  • Chia zaad
  • Hennepzaad
  • Perilla olie
  • Walnoten


Omega 6 zit voornamelijk in:

  • zonnebloemolie
  • sojaolie
  • margarine, bak/braad producten
  • eieren
  • gevogelte

Het zit in heel veel producten, dus daarom krijgen we er ook veel van binnen. We hebben deze vetten nodig, maar dus in een andere verhouding.  

Je kan een supplement* gebruiken om de verhouding tussen omega 3 en 6 te balanceren. Neem dan een Omega 3 supplement die gecontroleerd is op schadelijke stoffen die in vis zit of een plantaardig supplement dat bestaat uit bijvoorbeeld algen. 

Andere oorzaken van de verstoorde aanmaak prosaglandines en de bijbehorende klachten:

  • Te weinig vitamines en mineralen inname. Dit zorgt er voor dat vetzuren niet goed kunnen worden omgezet. Gezonde voeding is natuurlijk het belangrijkste, maar je kunt je lichaam ondersteunen door een supplement* te nemen (GLA, EPA, DHA)
  • Stress, dit zorgt namelijk voor het verminderen van vitamines en mineralen, aangezien stress hormonen worden gemaakt van deze vitamines en mineralen
  • Toxische of hormoonverstorende stoffen 
  • Teveel inname van stimulerende middelen als: alcohol, koffie, zwarte thee en tabak

*Een opmerking die ik wel wil maken over het toevoegen van supplementen: raadpleeg eerst een therapeut. Het kan namelijk zijn dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Het is dan zonde om supplementen toe te voegen, aangezien je lichaam deze dan niet volledig kan opnemen. Supplementen kunnen vrij prijzig zijn, en je kunt dus beter eerst werken aan een optimale spijsvertering en daarna de benodigde supplementen toevoegen. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties