fbpx

Tips om schadelijke stoffen te vermijden

 

  • Fabriekseten
    Denk aan koekjes, kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes. Veel producten in onze supermarkten zitten vol met suikers, zout en smaakmakers. Let vooral op E621 (of MSG= mononatriumglutamaat). Dit stofje is de laatste tijd veel in de aandacht, aangezien het in verband wordt gebracht met autisme, ADHD, depressies, diabetes en spierziektes. Dit is aan iedereen zelf om te geloven en te onderzoeken, zeker is wel dat het niet gezond is en door heel veel fabriekseten zit. Denk aan bouillonblokjes, zoutjes, soepen, bepaalde vleeswaren. Let hier dus goed op, het staat altijd vermeld in de ingrediënten! Niet alleen dat, foodwatch is er ook achter gekomen dat in bijna 50% van producten in de supermarkt minerale oliën zitten, afkomstig van de verpakkingen. Niet echt een smakelijk idee.
  • BPA
    Vermijd Bisfenol A, verwerkt in bijna al onze plastic goederen. Ook vaak in speelgoed van kleintjes. Koop geen flesjes water dat in plastic zit. Je weet namelijk niet of de flesjes zijn blootgesteld aan hoge temperaturen. Het kan zo zijn dat jouw fles water heel warm is geworden, waardoor deeltjes plastic in je water terecht komt.
    Maar goed, water flesjes weten we onderhand wel. Ook in blikjes zit een laagje BPA, denk aan blikken soep of gepelde tomaten. Vooral door de zure eigenschap van tomaat trekt er veel BPA uit het blik in jouw tomatensaus of ander product. Er bestaan ook tomatensauzen in glas of maak in de zomer een saus of soep van verse tomaten, veel lekkerder!
  • Koop eens milieu vriendelijke make-up en andere cosmetica
    Over cosmetica kan ik beter een heel aparte blog schrijven. Hier zitten ontzettend veel chemische producten in verwerkt waarvan de namen ook nog eens ontzettend ingewikkeld zijn (zoals laurylsulfaat; methylparabeen; butylhydroxytolueen; PEG’s etc) Wanneer je een product in een biologische- of natuurwinkel koopt, weet je zeker dat veel van de chemische stoffen zijn vervangen door natuurlijke varianten.
  • Vermijd geraffineerde producten
    Het eerste waar je dan aan denkt is geraffineerde suiker. Bijna in alle goedkopere voeding zit geraffineerde suiker. Met mate is suiker niet slecht voor je, als het maar ongeraffineerde suiker is, zoals rietsuiker, biologische palmsuiker, kokosbloesemsuiker of de Ayurvedische suiker Sharkara.
    Ook graan en zout wordt geraffineerd. Koop meel in plaats van bloem en grof zee/rock zout.

Eigenlijk is al het bewerkte voedsel geraffineerd en dus al het fabriekseten. Koop het liefst producten direct van de boer of markt!

Letterlijk betekend geraffineerd “zo slim bedacht dat je het niet direct ziet of begrijpt”. Inderdaad, dat is wat er ook is gebeurd met onze geraffineerde voedingsindustrie.

Verse voeding bevat ook veel Prana, en dit heb je nodig om je fit en vitaal te voelen. Als je altijd bewerkt voedsel eet, zal je dat op den duur zeker merken in de hoeveelheid energie op een dag. Die missende energie wordt dan vaak weer opgewekt door koffie, thee of energie drankjes. Zo krijgt je lichaam steeds minder de kans om op eigen krachten de dag door te komen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties