fbpx

Winter

De winter is in Ayurveda het Kapha seizoen. Kapha is zelf koel, zwaar, langzaam en de winter heeft ook veel vergelijkbare kwaliteiten.

Om in balans te blijven is het de kunst om mee te bewegen met de seizoenen

Aangezien het koud is, heeft ons lichaam meer energie nodig. Het is daarom dan ook fijn dat ons spijsverteringsvuurtje ‘agni’ wat harder brand in de winter en we daarom ook de zwaardere voedingsmiddelen kunnen eten die op dit moment beschikbaar zijn, denk maar aan knolselderij, pastinaak, boerenkool, bietjes en de pompoenen. Dit zijn echte wintergroenten die ons lichaam langdurige energie kunnen geven. Maar doordat ‘agni’ beter werkt, is de winter ook geschikt om een stukje biologisch vlees te eten. Zorg er dan wel voor dat het vlees is van een lokale boer of waarvan je weet dat het dier goed is behandeld.

Om te voorkomen dat ons lichaam verstopt of te zwaar wordt door deze producten, kan je je lichaam wat helpen door wat verwarmende specerijen toe te voegen zoals gember en kruidnagel. Eigenlijk is de winter dus bedoeld om te voeden maar tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je niet stagneert. Het is dan ook van belang dat je blijft bewegen en buiten komt. Lekker in de frisse lucht wandelen zorgt voor extra prana en daglicht op je gezicht.

Een erg lekker winters en simpel soepje vind ik de combinatie van pastinaak en knolselderij aangevuld met specerijen.

500 gram       pastinaak in blokjes

250 gram       knolselderij in blokjes

½ tl                 kurkuma poeder

½ tl                 kardamom poeder

½ tl                 komijnpoeder

2 el                  verse gember

1 liter              groentebouillon (biologische bouillon of zelfgemaakt)

1 el                  ghee

 

Verhit de ghee in een pan met dikke bodem. Voeg de gember toe aan de ghee en roer 1 minuut goed door. Voeg dan de specerijen toe en laat dit op middelhoog vuur weer een minuutje meebakken. Goed blijven roeren. Voeg de groenteblokjes toe en zorg er voor dat de kruiden goed vermengd zijn met de specerijen. Doe de groentebouillon erbij en kook de soep totdat de groenten zacht zijn. Om meer smaak aan de groenten te krijgen, kan je deze eerst roosteren in de oven.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties