Prana
Prana is de vitale levensenergie die via onze ademhaling door ons hele lichaam stroomt, namelijk via zogenoemde nadi’s. Het is niet simpelweg zuurstof, Prana is niet te zien of te meten, het is namelijk zo subtiel dat het ook oefening vergt om dit onder de knie te krijgen. En die oefeningen hebben de naam Pranayama. Volgens de oude geschriften (Veda’s) is Prana essentieel om gezond te blijven, mentaal en fysiek.
Aangezien ademen bij veel mensen vanzelf gaat, merken we ook niet hoe onze adem veranderd in het geval van stress of andere heftige emoties. We gaan automatisch kort in- en uitademen en hoog in het lichaam, in de borst. Dit had vroeger een functie, namelijk dat alle zintuigen op scherp staan omdat er iets spannends aan zit te komen. Echter, in ons huidige samenleving blijven we een beetje hangen in deze staat van ‘op scherp staan’ en ervaren we uiteindelijk constante stress.
Stress is met stip op nummer 1 de grootste veroorzaker van Westerse ziektes,
vandaar dat ik nogmaals onder de aandacht breng. Als we onze Prana niet onder controle hebben, wordt het even heel ernstig gezegd een sluipmoordenaar.
Hoe kan je dat zelf doen?
Voor degene die yoga beoefenen of dit wel eens hebben gedaan, is Pranayama bekend. Er zijn verschillende manieren om de longcapaciteit beter te benutten. Mijn favoriete methode is de nadi shodhana, oftewel alternate nostril breathing.
De voordelen van Pranayama
Een aantal voordelen wanneer je iedere dag een aantal minuten aandacht geeft aan Pranayama.
- op nummer 1 natuurlijk de vermindering van stress
- het activeren van de darmen
- kooldioxide beter afgegeven
- schonere lucht in de longen
- betere fysiologische conditie
- minder last van angsten, zwaar gevoel, vermoeidheid
- longfunctie gaat vooruit
- voor mensen met longaandoeningen zoals astma
- lymfestroom wordt geactiveerd
- algehele verbetering van de energie in het lichaam en dus vitaler!
Pranayama en Ayurveda
Lichaam en geest zijn nauw verbonden, dat is waar Ayurveda sterk in is. Toen ik laatst in het boek van Vasant Lad de volgende zin las, werd ik getriggerd om hier weer extra aandacht aan te geven