fbpx

Ayurveda & voedingscombinaties

Een belangrijke regel in Ayurveda is dat fruit veel sneller verteert dan andere voeding. Als je nou na een goede maaltijd een appel neemt, dan komt deze appel bovenop je net gegeten maaltijd te liggen. Je lichaam is al hard bezig om je maaltijd te verteren, en de appel heeft geen prioriteit. Ook hier gebeurt er iets chemisch, namelijk dat de appel te lang in je maag aanwezig is en gaat gisten. Normaal is een appel zomaar je maag uit, want fruit is heel licht om te verteren. Hierdoor kan je ook pijn in maag krijgen, opgeblazen gevoel, gasvorming en andere onprettige darmproblemen.


De combinaties op een rijtje:

Granen

Granen zijn in Ayurveda een belangrijk onderdeel, en ik ga je ook in de recepten laten zien hoe je granen goed kunt combineren. Maar, het is wel belangrijk hoe je de granen bereid. Hele granen (met vlies er nog omheen) kunnen namelijk moeilijk te verteren zijn voor je Agni. Granen kan je eigenlijk met alles combineren. Als het maar geen vers fruit is.

De gluten in granen is wat tegenwoordig de meeste problemen veroorzaakt. Dit komt voornamelijk door de sterk bewerkte graansoort tarwe en alles wat we maken van het sterk geraffineerde tarwebloem. Probeer dus af te wisselen met graansoorten.

Het weken van hele granen zoals spelt en gerst (gort) helpt om de spijsvertering makkelijker te maken.

Bruine rijst is ook lastig te verteren, een goed alternatief is witte basmati rijst. Dit is de enige witte rijstsoort waar je lichaam goed op reageert en waar nog voldoende voedingsstoffen in zitten.

Voorbeelden van granen: spelt, gerst (gort), gierst, boekweit, quinoa, basmati rijst, maismeel

Wist jij al dat de combinatie van granen en peulvruchten zorgen voor een compleet eiwit in je lichaam? En vooral voor veganisten en vegetariers een must om toe te passen.


Linzen/bonen

Proteïne bommetjes zijn het, die peulvruchten. Maar misschien heb je het zelf wel eens gemerkt, je kan er ook goed scheetjes van laten. Dat hoeft alleen niet altijd het geval te zijn. Winderigheid is een teken dat je spijsvertering het moeilijk heeft. Bonen die makkelijker te verteren zijn, zijn de peulvruchten zonder vliesje, dahl genoemd. Het vliesje is namelijk moeilijk te verteren en door het weg te halen, blijft er een lichter verteerbaar product over. In Ayurveda is de mungdahl het meest gebruikt. Een groen boontje, waarvan als je het vliesje verwijdert, een mooi klein geel boontje overblijft. Met een zachte zoete smaak, veel proteine en weinig moeite voor je spijsvertering.

Ook hier geldt natuurlijk, combineren met een graansoort maakt de opname nog beter en vollediger.


Groente

Wat is er nog gezonder dan groente? Ik zou het niet goed weten! Groente heeft een hoge vibratie, het bevat een hogere energie dan bijvoorbeeld vlees. Het nadeel is dat de laatste 100 jaar de kwaliteit van onze groente flink gedaald is. Koop dus het liefst biologische of streekproducten waar je een goed gevoel bij hebt. Groente kan je met vrijwel alles combineren, behalve met fruit en het liefst ook niet met melk (plantaardige melk uiteraard wel).


Fruit

Fruit is heerlijk! Voor zoveel dingen goed. Licht verteerbaar en licht laxerend. Het is het beste om fruit apart te eten, of warm fruit samen met granen (bijvoorbeeld warme appeltjes over je havermout).

Voor de verschillende Doshas geeft Ayurveda vaak wel een verdeling in fruit. Het is bijvoorbeeld niet zo goed voor Pitta Dosha om veel zuur fruit te eten en voor Kapha Dosha niet om teveel zoet fruit te eten.


Eieren

Een belangrijke leverancier van eiwitten zijn natuurlijk eieren. Volgens Ayurveda is het eigeel vrij lastig te verteren, maar dat mag de pret niet drukken om geen eieren te eten. Eet het liefst niet meer dan 1 ei per dag (of 1 x in de week een goede omelet aangevuld met wat specerijen).

Het belangrijkste bij eieren is de combinatie met andere dierlijke producten te vermijden, zoals kaas, vlees, melk, yoghurt, vis. Niet om je te pesten, maar alles voor de spijsvertering uiteraard!


Zuivel

Melk is het allerbeste als je het kan krijgen van de boer, of in ieder geval van een biologische oorsprong. Kijk dan ook even op de verpakking of het niet-gehomogeniseerd is. Dit betekent dat er nog de volledige vetdeeltjes in zitten, waardoor je lichaam dit veel beter herkent en er beter mee om kan gaan.

De kaas die ons het meest in de weg zit, zijn de hele oude gerijpte kazen. Indien je slecht reageert op zuivel, dan kan je er voor kiezen het een tijdje niet te eten, of alleen de hele jonge en verse varianten te gebruiken. Zoals verse (schapen) kaas, cottage cheese (zoals huttenkase), paneer of verse ricotta.

Hetzelfde voor yoghurt en kwark, hoe verser en beter de kwaliteit, des te beter het voor de darmbacteriën is. De yoghurt uit de supermarkt doet meer kwaad dan goed.


Drinken

Wat we drinken heeft direct invloed op ons plasma en ons lymfe systeem. Drinken dat in een fabriek is gemaakt, heeft meestal geen positief effect op ons lichaam. Je lymfesysteem is mede verantwoordelijk voor je gezondheid en immuunsysteem en eigenlijk een vrij makkelijke manier om gezond te blijven. Mits we dus kiezen voor gezonde opties. 

Het is weer heel simpel. Drink vers drinken afkomstig uit de natuur. Kies voor verse groente of fruit sappen, verse zuivel, kruidenthee en (gefilterd) water. Daarnaast heeft het drinken van ijskoude dranken een negatief effect op je spijsverteringsenzymen. Gedurende een maaltijd is het nemen van kleine slokjes warm water of thee het beste. 

Kijk ook uit met koffie, aangezien we niet goed door hebben hoeveel effect koffie heeft op ons lichaam, helemaal als je het in grote hoeveelheden drinkt. Het kan gekwalificeerd worden als drugs, naast alcohol, wat beide stimulerend werken en uiteindelijk je lichaam uitputten, vooral de nieren en bijnieren. Voor Kapha is koffie het beste. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties