We weten allemaal wel dat je na een bevalling weer flink moet aansterken. Na 2 totaal verschillende bevallingen en aanpak van mijn postpartum tijd, kan ik uit ervaring vertellen dat het enorm belangrijk is hoe je voor jezelf zorgt in de laatste fase van de zwangerschap en de eerste 6 weken (ook wel de ‘the first 42 days’ of ‘the sacred window’ genoemd).
In onze westerse maatschappij kennen we deze traditie bijna niet meer. Dat je 6 weken lang verzorgd wordt en je zoveel mogelijk in bed blijft liggen samen met je baby. Dit is een tijd waarin je lichaam zoveel heeft gegeven en je alle energie nodig hebt voor jezelf en je kindje.
Tip 1
De eerste tip is dan ook om de eerste weken zo min mogelijk activiteiten te plannen. Ga niet de deur uit, laat anderen boodschappen voor je doen, voor je koken en houdt kraambezoek beperkt. Na 6 weken ben je veel beter in staat om bezoek te ontvangen.
Tip 2
Na de bevalling is Vata dosha flink uit balans. Er is na maanden van een volle buik, ineens een enorme leegte. Deze leegte wordt gevuld door Vata en door de verandering van hormoonsamenstellingen brengt dit bij vrijwel alle bevallen vrouwen bepaalde problemen met zich mee. Je bent emotioneel, verzwakt, koud, hebt slaaptekort, en vaak ook pijn. Belangrijk om in deze weken lief voor jezelf te zijn, jezelf goed warm te houden door middel van warme sokken, kruiken en dekentjes. Je hebt waarschijnlijk net het meest bijzondere en belangrijkste moment in je leven volbracht, en daar mag je f** trots op zijn!
Tip 3
Eet een Vata postpartum dieet. Een postpartum dieet wil zeggen dat de maaltijden licht te verteren maar wel aardend zijn, met voldoende milde specerijen om je spijsvertering weer op gang te brengen, want die is na de bevalling behoorlijk van slag. Je maag en darmen zijn op zoek naar hun oorspronkelijke plek en het kan even duren voordat alles weer normaal werkt. Voedzaam en licht verteerbaar is dan extra goed. Voorbeelden:
- Soep gemaakt van aardende groenten zoals pompoen, zoete aardappel, wortel etc
- Mungdal of soep gemaakt van mungbonen
- Stoofpotjes met extra veel vocht en geserveerd met rijst of quinoa
- Warme melk geblend met dadels, amandelen, kaneel en kardemom
- Warme pap gemaakt van havermout of rijst met warme vruchten en specerijen
Tip 4
Geef jezelf en je baby voldoende olie. Dit om de aardende kwaliteiten te vergroten. Doe dit met een warme sesamolie, laat de olie intrekken voor 10 minuten en ga dan douchen. Doe dit ook bij je baby, al vind je het misschien prettiger om je baby na de tijd in te smeren, zo’n glibberig kleintje glipt zo uit je handen
Tip 5
Als je vegan of vegetarisch bent dan skip je deze tip.
Ayurveda is niet een vegetarisch systeem. Het zegt juist dat je gebruik kunt maken van vlees producten als je verzwakt bent of herstellende bent van een ziekte. Ook worden er behandelingen uitgevoerd met vlees bouillon of bepaalde aftreksels.
Een bottenbouillon of kippenbouillon is een enorm goede energy-booster voor in je postpartum tijd. Laat je moeder of schoonmoeder dit maken, of maak zelf al wat voorraad voor in de vriezer in de laatste weken van je zwangerschap. Waarom bottenbouillon? Het is wat makkelijker te verteren dan een stuk vlees, het bevat voldoende ijzer wat handig is na bloedverlies, het bevat collageen; dit is belangrijk voor het herstellen van je huid en baarmoeder na de bevalling.
Recept: Kippensoep
Kippensoep is een eeuwenoud recept voor de mens met een zwak immuunsysteem, of mensen die herstellende zijn van een ziekte, of voor die gewoon zin hebben in een voedzaam soepje.
Ingrediënten:
1 Soepkip
3 stengels Bleekselderij
1 Prei
3 Wortels
1 Ui
2 blaadjes Laurier
2 stukjes Foelie
5 Peperkorrels
5 Kruidnagels
Handje Peterselie
½ Citroen
1 el Geraspte gember
1 tl Kurkuma
Ghee
Snij de groenten fijn. Doe de helft van de groenten in een kom en bewaar deze. De andere helft kan
samen met de ghee in de pan. Bak even goed aan en voeg dan alle andere ingrediënten/kruiden toe inclusief de kip. Voeg net zoveel water toe todat de kip onder water staat. Breng dit geheel aan de kook en laat het op zacht vuur minimaal 3 uren koken.
Haal na 3 uren de kip uit de pan en zeef de groenten er uit. Deze groenten gooi je weg. De bouillon bewaar je. Doe de pan weer op het vuur en bak nu de rest van de groentes aan in de pan. Doe de bouillon er bij en breng weer aan de kook. Voeg eventueel wat vermicelli toe en haal ondertussen het vlees van de kip. Doe dit in de pan en breng verder op smaak met zout en peper.