fbpx

Honger of toch niet?

Dat hormonen veel processen aansturen in je lichaam wist je vast wel. Maar wist je dat het hongergevoel ook aangestuurd wordt door een hormoon? Of eigenlijk is er bij hormonen altijd een wisselwerking tussen 2 hormonen, de dualiteit die de balans proberen te behouden. Homeostase, dat is wat wij als mens ook willen bereiken, fysieke evenwicht.

Voor ons hongergevoel zijn de hormonen ghreline en leptine verantwoordelijk. Ghreline wordt in je maagwand aangemaakt en zorgt letterlijk voor het hongergevoel, het is tijd om te eten.

Of nou ja…

Zo zou het moeten gaan. Want wat er tegenwoordig aan de hand is, is dat ons lichaam, en dus onze hormonen, niet helemaal in balans zijn, waardoor de verkeerde signalen worden gegeven.

Wat er dan gebeurt? Juist, constante trek! (of juist geen honger/voldaan gevoel waardoor er ook een disbalans ontstaat). De signalen die de hormonen door moeten geven werken niet meer. Vaak komt dat doordat het eetpatroon langdurig verstoord is, of bijvoorbeeld door een verstoring in het hormoon insuline. Het is een complex verhaal.

Binnen Ayurveda wordt er niet gesproken over ghreline, leptine of insuline. Het spreek voornamelijk over de werking van je agni (spijsverteringsvuur). Want doordat er iets niet goed gaat in je spijsvertering, kunnen de hormonen op den duur hun signalen niet meer goed doorgeven.

Oorzaken van een verstoorde balans in ghreline en leptine:

  • slecht slaappatroon
  • onvoldoende volwaarde voeding
  • stress
  • onregelmatige levensstijl
  • diëten
  • afvallen in korte tijd

En dan hou ik weer zo van Ayurveda. Want bovenstaande punten worden allemaal getackeld bij een Ayurvedische levensstijl inclusief voeding geschikt voor jouw body/mind type.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties