fbpx

Welke specerijen in de lente volgens Ayurveda? 

Tijdens de lente worden er meer specerijen gebruikt in de Ayurvedische voedingsleer. We mogen ons wat meer focussen op onze lever. Onbewust doen we dat als we groenten en (on)kruiden uit het voorjaar eten. Al dat groen zorgt namelijk voor een reinigend effect in de lever, en dat orgaan staat centraal in de lente. 

Ik hou zelf erg van keuken specerijen. Het zijn de gangmakers van het feestje in de pan. Ik kan je wel vertellen welke kruiden mijn favoriete specerijen zijn (voornamelijk korianderzaad en venkelzaad), maar het is nog beter om het zelf te gaan ontdekken. In de vroege lente zijn praktisch alle specerijen nuttig!

Fenegriek:

Dit opwekkende zaadje is scherp, bitter en verwarmend. Ideale eigenschappen om te gebruiken tijdens een reset van je lever. Naast deze opwekkende eigenschappen, is het ook geschikt om de borstvoeding beter te laten stromen, de botten te versterken en je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Ook fijn dat fenegriek ook in Europa geteeld kan worden, waardoor het een iets duurzamer specerij is om te gebruiken. Methi, de blaadjes van de fenegriek, zijn ook ontzettend lekker om te combineren met bijvoorbeeld kool soorten.

Fenegriek zaadjes zijn vooral lekker om te mixen met andere specerijen zoals kurkuma, komijn, venkelzaad. Ze worden zacht als je ze eerst even bakt in ghee, en dan mee laat stoven met je gerecht. Je kunt ze eerst ook vijzelen en daarna toevoegen aan je specerijenmix.

Mosterzaad

Deze zaadjes zijn vooral voor de Kapha’s en met mate voor de Vata’s. Deze zaadjes zijn namelijk erg verhittend. Als je dus al een krachtige spijsvertering hebt, laat deze zaadjes dan even staan. Je kunt ze wel goed gebruiken als je last hebt van zwaarte in je lichaam of verkouden bent. Mosterdzaad is lekker door rijst of dahl. Laat de zaadjes altijd even ‘springen’ in vet, zodat de smaken beter vrijkomen.

Tulsi:
Holy Basil, oftewel de Aziatische heilige basilicum Tulsi, is geen specerij maar een kruid dat veel gebruikt wordt in Ayurveda. Het is geliefd in de westerse wereld door zijn adaptogene werking. Dit wil zeggen dat het ons lichaam doet aanpassen aan de hoeveelheid stress in je lichaam. Het zorgt er ook voor dat we intern gaan zweten. Het is niet voor niets een heilig kruid. Het verhoogt onze staat van helderheid en lichtheid. Iets wat perfect past bij de lente. 

Ayurvedische medicinale eigenschappen van Tulsi:

Het is pittig en bitter in smaak. Het is licht te verteren en iets verdrogend. De potentie is verhittend (potenties die kruiden kunnen hebben: verkoelend, verwarmend en verhittend) 

Doordat het ontzettend goed werkt voor ons immuunsysteem, is het geschikt voor iedereen. Wel heeft Kapha het meeste profijt ervan. Het heeft een mild reinigende werking, waardoor je als Vata en Pitta niet onbeperkt Tulsi thee kunt drinken. Vooral voor Pitta’s kan het snel te verhittend zijn. Drink een kop in de ochtend met wat citroen en/of gember in deze lente periode. 

Grapefruit en citrusvruchten

Niet een kruid, maar een katalysator. Wist je dat de citroenen die geplukt worden in de winter, een andere samenstelling hebben dan de zomer citroenen? In de winter hebben we een andere samenstelling nodig in vetten, en citroenen hebben dit ook. Daarnaast is het niet zo gek dat grapefruit juist in de winter en vroege lente geoogst wordt. De bittere smaken helpen met het afbreken van overtollig Kapha in ons lichaam. Bijzonder toch? 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties