fbpx

Kitchari

Dit recept is niet alleen het recept dat wordt gebruikt tijdens reinigingsweken, maar is ook geschikt als je je even niet zo lekker voelt, je een balans dag nodig hebt of als je gewoon zin hebt in een verwarmende maaltijd zoals tijdens je zwangerschap of na je bevalling.

Waarom wordt Kitchari gebruikt? 

Kitchari bestaat uit maar een paar hoofd ingrediënten: een graan, traditioneel rijst, gele gespleten mungbonen en specerijen

In mijn recept voeg ik er ook nog groenten aan toe, zodat het een complete maaltijd wordt 

Mung dal zijn gespleten groene mungbonen en hebben een reinigend effect. Ze zijn erg voedzaam en bevatten erg veel proteine. 

Als je alleen de rijst zou eten of alleen de mungdal, dan missen deze producten bepaalde aminozuren waardoor het niet wordt gezien als een volwaardig eiwit. 

Samen met de rijst maakt deze combinatie dat je lichaam volledig kan profiteren van de samenstelling aminozuren. 

Over het algemeen kan je granen en peulvruchten dus beter combineren om het beste uit beide te halen.

Witte basmati rijst klinkt niet als een product die je snel zou kiezen tijdens een detox, maar de reden waarom geen bruine rijst of ander graan gebruikt wordt is omdat witte rijst erg makkelijk te verteren is. Je geeft je spijsvertering letterlijk even rust en een reset door makkelijk te verteren ingredienten te gebruiken, in combinatie met de specerijen. 

Specerijen

De specerijen die gebruikt worden zoals komijn, gember, asafoetida, kurkuma en zout geven je spijsvertering een boost zodat het detox effect nog krachtiger zal zijn. 

Groenten

Gebruik gekookte of gestoomde groene bladgroenten of andere groene groenten om het effect nog meer te versterken; zoals spinazie, paksoi, palmkool, raapstelen, etc. 

Heb je niet een reinigend effect nodig? Kies dan voor groenten zoals zoete aardappel, bietjes, bloemkool en andere lekkere groenten. Tijdens al mijn zwangerschappen heb ik kitchari gegeten. Ik kreeg er juist veel energie van, voelde me goed en vooral voor mijn veranderende darmen tijdens een zwangerschap was het heel fijn een makkelijk te verteren gerecht. 

Maar ook tijdens mijn postpartum periode was dit gerecht een warm welkom. Vooral omdat je spijsvertering in deze tijd erg gevoelig en verzwakt is. 

In mijn blog over groene mungbonen soep vertel ik welke fantastische eigenschappen de mungboon nog meer in zich heeft.

Het recept:

Voor 2 tot 3 porties:

150 gram       witte basmati rijst (of quinoa of ander graan)

200 gram       gele mung dal, gewassen

1 eetlepel       gember geraspt 

1,5 theelepel  komijnzaadjes

1,5 theelepel  korianderzaad gemalen

1 theelepel     kurkuma

½ theelepel   fenegriekzaad gemalen (optioneel)

¼ theelepel    asafoetida

1,5 theelepel  himalaya zout

citroensap voor garnering

verse koriander voor garnering

1 eetlepel       ghee of kokosolie       

Bereiding:

Verhit de ghee of kokosolie in een diepe pan. Wanneer dit warm is, voeg je de komijnzaadjes toe. Wanneer je de komijnzaadjes ruikt, voeg je de rest van de specerijen toe, behalve het zout. 

Je kunt als de specerijen even hebben gebakken, de mungbonen en rijst toevoegen. Voeg ook gelijk water toe aan de pan, zoveel dat het ongeveer 2 centimeter boven de rijst en mungbonen uitkomt. Voeg nu ook het zout toe en breng het aan de kook. 

Ondertussen kan je de groenten klaar maken. Kies seizoen groente en wat je zelf natuurlijk lekker vind. Voorbeelden: zoete aardappel, sperziebonen, spruitjes, spinazie, pastinaak, etc. Maak de groenten klein en doe een beetje olie of ghee in een ovenschaal en hussel de groenten er doorheen. Bak de groenten totdat ze gaar zijn in de oven op 180 graden. 

Na ongeveer 20/25 minuten zijn de mungbonen en rijst gaar. Je kunt er nu nog extra zout & peper door doen, wat citroensap en garneren met verse kruiden. 

Wanneer de groenten gaar zijn kan je deze naast of door de kitchari eten. 

Eet smakelijk!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reacties