Zoete aardappel soep
Echt in 10 minuten klaar is dit soepje, en daarom maak ik dit zo vaak (en omdat mijn kinderen oranje soep gelukkig lekker vinden).
Je kan in plaats van de wortel, ook gerust een andere groente toevoegen, zoals broccoli of spinazie. Het geeft mij een verzadigd gevoel. Niet alleen door de aardende en voedende werking van zoete aardappel, maar ook het gevoel dat je weer een extra portie groente binnen krijgt, vind ik zelf heel fijn!
1 Grote zoete aardappel
2 Wortels
1 Kleine ui (optioneel)
½ tl Komijnzaad
½ tl Kurkuma
½ tl Korianderzaad gemalen
1 el Geraspte gember
¼ tl Asafoetida
1 Bio bouillon blokje of 1 theelepel Himalaya zout
1 ltr Water
Ghee of kokosolie
Optioneel: citroensap, koriander of andere verse kruiden, chili
Bereiden:
- Verwarm in een kleine pan de ghee. Voeg de specerijen toe en wacht totdat deze gaan ‘dansen’, doe dit wel op laag vuur, anders verbranden ze.
- Voeg de groente toe en bak even mee.
- Doe dan het water en bouillon/zout erbij en laat 10 minuutjes op laag vuur koken.
- Maak fijn met een staafmixer en breng eventueel op smaak met zout, peper, chili, citroensap en verse kruiden
Op de foto heb ik een paar lepels dahl toegevoegd. Ontelbare mogelijkheden en recepten. Hier mijn favoriete dahl recept:
200 gram gele mungdal
750 ml water
¼ theelepel asafoetida
1 theelepel kurkuma
½ theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
2 theelepels geraspte gember
ghee om in te bakken
2 tl Rocksalt of bouillon poeder
handje verse koriander
paar druppels vers citroensap
Bereiden
– Spoel de mungdal af en breng deze in een pan met het water aan de kook
- Laat 20 minuten zachtjes koken, de boontjes moeten uit elkaar vallen
- Verwarm in een kleine pan de ghee. Voeg de specerijen toe en wacht totdat deze gaan ‘dansen’. Eventueel kan je nu nog een halve ui toevoegen en die langzaam laten garen. Voeg dan zout toe
- Voeg dan de gekookte dal toe aan de gebakken kruiden en laat nog 2 minuten doorkoken en meng goed
Voeg citroensap, ghee en verse kruiden toe naar smaak
Eet smakelijk!